İnme Rehabilitasyonu Bölümü
16 Şubat 2024

                                                                        
              DSC_2559.JPG

İNME REHABİLİTASYONU BÖLÜMÜ

Hastanemiz İnme Rehabilitasyonu Bölümünde, post-akut ve kronik inmeli hastalara, inme sonrası gelişebilecek her türlü fonksiyonel kayıp ve komplikasyonlar için tüm destek multi-disipliner ekibimiz tarafından sağlanmaktadır.

İnme rehabilitasyon ekibimizde; Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon hekimi, rehabilitasyon hemşiresi, fizyoterapist, dil ve konuşma terapisti, iş ve uğraşı terapisti, klinik psikolog, sosyal hizmet uzmanı, ortez-protez teknikeri, tıbbi sekreter ve klinik destek personeli bulunmaktadır. Bireyin inme nedeniyle içinde bulunduğu bilişsel durum, konuşma, yutma, günlük yaşam aktiviteleri, yürüme fonksiyonu kaybı açısından ayrıntılı olarak değerlendirilmesi hekim tarafından yapılır, tedavi hedefleri belirlenerek medikal düzenlemeler ile bireye özgü rehabilitasyon programı planlanır ve uygulanır.

İnmeli hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması ve iyileştirilmesi amacıyla el rehabilitasyonu, robotik rehabilitasyon uygulamaları, sanal gerçeklik oyunları ile rehabilitasyon uygulamaları, FES, günlük yaşam aktivitelerine yönelik iş-uğraşı tedavisi, mesleki rehabilitasyon ve psikososyal rehabilitasyon tedavileri uygulanmaktadır. Ergoterapist eşliğinde ev, iş, okul gibi ortamlarda işlevselliğini arttıracak ve mesleki rehabilitasyon ünitemizde işe dönmeyi kolaylaştıracak rehabilitasyon programı bireysel olarak verilmektedir. Konuşma, bilişsel ve yutma patolojisi olan inmeli bireyler için ayrıntılı değerlendirmeler yapılarak terapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile özel gereksinimi olanlar için bireyselleştirilmiş eğitim programları uygulanmaktadır. Yutma bozukluklarının erken dönemde tanınması, bu konuda gerekli önlemlerin alınması ve tedavileri uygulanması amacıyla ilk olarak yatak başı yutma testi ve oral motor yapıların fizik muayenesi sonrası, çeşitli kıvamlarda hazırlanmış radyoopak maddelerin hastaya yutturulması sırasında radyolojik kayıtların yorumlanması ile “videofloroskopik yutma değerlendirilmesi” yapılmaktadır. Hastanın durumuna göre yutma rehabilitasyonu “vital stimülasyon” tedavisi ile desteklenmektedir. 

İnme sonrası görülen kas-iskelet problemleri (özellikle ağrılı omuz) için ultrasonografi eşliğinde tanı ve tedavisine yönelik enjeksiyon işlemleri  ve lokal spastisite gelişen hastaların tedavisi amacı ile “botulinum toksin” uygulaması yapılmaktadır.

Klinik psikolog;  inme tanılı hastalara terapi ve psikolojik destek hizmetlerini vermekte, gözlem ve görüşme teknikleri kullanmakta, eğitimini almış olmak kaydı ile zeka, kişilik, gelişim, nöropsikolojik testler, ilgi, tutum ve uyum envanteri gibi araçları uygulamakta ve yorumlamaktadır. İnme sonrasında gelişen üst ve alt ekstremite fonksiyon kayıpları için ortez ihtiyacı varsa belirlenir ve ortezin kullanımı, bakımı ile ilgili bilgi verilir. Hasta ve yakınlarına beslenme ve sıvı kontrolü, cihazların ve ilaçların kullanımı, kateter bakımı, bası yarasının önlenmesi ve bakımı, mesane ve barsak rehabilitasyonu, ayak bakımı, pozisyon kontrolü, deformitelerin önlenmesi ve düşme riskine yönelik eğitimleri verilir ve takibi sağlanır.

İnme Rehabilitasyon Ekibimiz; haftada bir kez, tüm ekip üyelerinin katılımı ile toplanmakta ve her hastanın rehabilitasyon sürecinin başında, ortasında ve taburculuk öncesinde gerekli değerlendirmeleri yapmakta, gereksinimleri belirlemekte, gelişim süreçlerini incelemektedir. Hasta ile birlikte yakınlarının bilgilendirilmesi ve eğitimleri ile inme sonrası bireyin tekrar daha iyi bir hayat yaşamasına odaklanacak şekilde uzun vadeli bakım planı sağlanmaktadır.

 

                           İnme