TIBBİ SOSYAL HİZMET NEDİR ?
Hastanemizde ayaktan ya da yatarak tedavi gören hastaların tıbbi tedaviden en etkili bir şekilde yararlanması, sosyal sağlığının korunması ve geliştirilmesi, tedavi sürecinde hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesi, tedavi sürecini etkileyen psikososyal ve sosyoekonomik sorunların belirlenerek sosyal işlevselliğini yeniden kazanması amacıyla yürütülen sosyal hizmet uygulamasıdır.
Sosyal Çalışmacı Kimdir?
Üniversitelerin 4 yıllık Sosyal Hizmet Bölümünü bitirmiş ve Sosyal Çalışmacı unvanını almış olan profesyonel bir meslek elemanıdır. Hastanede ayaktan veya yatarak muayene, tetkik ve tedavi olan hastaların tıbbi tedaviden etkin bir biçimde yararlanmaları amacıyla yürütülecek ekonomik, sosyal, psikolojik, eğitici, destekleyici ve geliştirici hizmetlerin yanında hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesi, hastaneden çıktıktan sonra sorunları ile baş etme becerilerinin geliştirilmesi gibi hizmetleri mesleki bilgi, beceri ve bir disiplin içinde uygulayan bir meslek elemanıdır.
TIBBİ SOSYAL HİZMET BİRİMİ
Tıbbi tedavi sürecine hasta ve yakınlarının da katılımını ve tıbbi tedaviyi olumsuz etkileyen sorunun hasta yararına çözümlenmesini amaçlayan hastanemizin Tıbbi Sosyal Hizmet Birimi; sosyal çalışmacılarımızın sorumluluğunda, Sağlık Bakanlığı Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulama Yönergesi ile birlikte ilgili diğer tüm mevzuatlara uygun olarak yürütülmektedir.
Hastanemizde tıbbi sosyal hizmet uygulamaları ile askeri sosyal hizmet uygulamaları iç içe geçmiş şekilde yürütülmektedir. Tıbbi sosyal hizmet biriminde 8 sosyal çalışmacı görev yapmakta olup; ayaktan hastalarla tıbbi sosyal hizmete ihtiyaç duymaları halinde, klinikte yatan hastalarla ise yatış süresince planlı görüşmeler yapmaktadır.
Tıbbi Sosyal Hizmet Biriminde;
· Yaralı/gazi hastalar
· Engelli hastalar
· Kronik hastalar
· Sağlık güvencesi olmayan hastalar
· Kimsesiz, terk ve bakıma muhtaç hastalar
· Yoksul hastalar
· Aile içi şiddet mağduru hastalar
· İhmal ve istismara uğramış çocuk hastalar
· Mülteci ve sığınmacı hastalar
· İnsan ticareti mağduru hastalar
· Yaşlı, dul ve yetim hastalar
· Ruh sağlığı bozulmuş hastalar
· Alkol ve madde bağımlısı hastalar
· Yabancı uyruklu hastalar
· İl dışından gelen hastalar öncelikli olmak üzere tıbbi sosyal hizmete ihtiyaç duyan tüm hastalara sosyal hizmet müdahalesi uygulanır.