OMURİLİK HASARI REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ
Omurilik Hasarı Rehabilitasyon Bölümümüzde uygulanan rehabilitasyon programı ile omurilik hasarı olan bireylerin mevcut potansiyel ve işlevlerinden en iyi şekilde yararlanmaları, mevcut fonksiyonel potansiyellerini en yüksek noktaya çıkartabilmeleri ve bireylerin günlük hayata yeniden entegre edilerek karşı karşıya kaldıkları engelliliklerin yönetimi hedeflenmektedir. Bu rehabilitasyon programı hasta ve ailesini de içeren ekip çalışması anlayışı ile omurilik hasarı olan bireylere özgün medikal, fiziksel, sosyal, duygusal, rekreasyonel, fonksiyonel iyileşmeyi ve mesleki potansiyeli artırmayı kapsayan bir tedavi sunmaktadır.
Omurilik Hasarı Rehabilitasyon ekibimizde; fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimi, rehabilitasyon hemşiresi, fizyoterapist, iş ve uğraşı terapisti, klinik psikolog, sosyal hizmet uzmanı, eczacı, diyetisyen, ortez-protez teknikeri, tıbbi sekreter ve klinik destek personeli bulunmaktadır. Omurilik Hasarı Rehabilitasyon Ekibimiz; haftada bir kez, tüm ekip üyelerinin katılımı ile toplanmakta ve her hastanın rehabilitasyon sürecinin başında, ortasında ve taburculuk öncesinde gerekli değerlendirmeleri yapmakta, gereksinimleri belirlemekte, gelişim süreçlerini incelemektedir. Hasta ile birlikte yakınlarının bilgilendirilmesi ve eğitimleri ile omurilik hasarı sonrası bireyin tekrar daha iyi bir hayat yaşamasına odaklanacak şekilde uzun vadeli bakım planı sağlanmaktadır.
Hastalara nörojenik mesane, nörojenik bağırsak, kardiyopulmoner sorunlar ve cinsel disfonksiyonla ilgili rehabilitasyon programları uygulanmaktadır. Hastalara uygun ortez planlamaları yapılmakta ve eğitimleri verilmektedir. Mesleki rehabilitasyon ünitemizde hastaları taburculuk sonrası sosyal hayatlarına hazırlamaya yönelik faaliyetler sürdürülmektedir.
Hastalarımızın denge, koordinasyon, kas güçleri ve ambulasyon kapasitesini arttırmaya yönelik nörolojik salonda rehabilitasyon çalışmaları uygulanmaktadır. Fonksiyonel salonda transfer, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık, üst ekstremite kas güçlerinde artış ve uygun tekerlekli sandalye kullanımını sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. El fonksiyonlarını arttırmaya yönelik el salonumuzda uygun egzersizler, terapötik elektrik stimülasyon uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Hastaların kas güçlerini ve fonksiyonlarını arttırmaya yönelik fonksiyonel elektriksel stimülasyon, EMG biofeedback uygulamaları da yapılmaktadır.
Kliniğimizde hastalarımızın kas iskelet sistemi sorunlarına yönelik tanısal amaçlı ultrasonografi yapılmaktadır. Ağrı ve spastisiteye yönelik uygun hastalara girişimsel tedaviler de uygulanmaktadır. Ağrı kontrolüne yönelik tıbbi olarak uygun hastalara sinir blokajı, kuru iğneleme, proloterapi, tetik nokta ve ligament enjeksiyonları uygulanmaktadır. Spastisiteye yönelik de tıbbi olarak uygun hastalara fenol blokajı, botulinum toksin uygulamaları yapılmaktadır. Tıbbi olarak uygun hastalarımıza yönelik ileri seviye yardımcı teknolojiler (invaziv olmayan stimülasyon uygulamaları, robotik rehabilitasyon) de kullanılmaktadır.